Reklama
 
Blog | Marca Nováková

Nakonec

Kromě žabomyších potyček s potomkem,  které přejdou s věkem, anebo ne, ale my už u toho nebudeme, mi letos došlo něco existencionálního. Poezie, ani romantika (tu stejně nemám ráda), to ale nebude.

Došlo mi, po vlnách, co je to válka. Ještě tak před dvěma lety jsem byla v blažené emocionální nedotčenosti. Pak stačilo denně a jen ve zprávách, vidět promrzlé putující davy. Pak jeden dokument, z Českého žurnálu. Dívka odešla z ukrajinské )bojové zóny do klidnější a stala se zajatcem interpretací krajanů, které válka o nikoho blízkého neokradla. „Mrtví kašlou na vaše interpretace!“ Ale nikdo jí, z dálek ideí, nerozumí.

Potom jsme šli do Reduty na Dostojevského Běsi. A tam to bylo všechno. Uhlazená interpretace anarchistou zaobalených idejí hopsá do bezbřehého násilí, dovnitř i navenek. A to je válka. Aktér,  člověk-had od ocasu sežere sám sebe.Poutníci se zvednou na útěk. Slušnější z ministrů propadnou depresi a nemůžou dál chodit  na rauty. A pánové zcela nahoře to zas nějak vysvětlí. Pravda o tom, že válek není, jen mrtvých, se radostně zatetelí. PF 2016

Reklama